Kupévärme

Varm o gott skall det bli

Har nu provkört kupévärmen i bilen. Styrningen av de tre PTC elementen sköts av en liten PWM-modul baserad på en 555-krets som kontrollerar ett kraftigt solid state relä på 20A/600V. Allt verkar fungera.

Den där lilla PWM-modulen skall byggas in vid bilens normala värmereglage så att jag får en ratt att vrida på för att steglöst reglera värmen.

Solid state relät har jag monterat i en liten vattentät apparatlåda av gjuten aluminium ovanpå själva fläktpaketet. På det viset får lådan lite extra kylning av det kalla fläkthuset som drar kall luft utifrån.

När jag provkörde det hela så tyckte jag att fläkten blåste för lite, nästan lika lika lite som när jag köpte bilen och körde hem den. De som följt den här bloggen kanske kommer ihåg att jag tidigare fräschade upp fläktmotorn och det hörs att trum-fläkten snurrar som den skall på full fart, men ändå blåste det ganska klent inne i bilen. Jag fick tanken - Snurrar fläkten verkligen åt rätt håll? Fläkthuset är ju byggt för en bestämd rotationsriktining på fläkttrumman. - Jag har inte rört kablarna till den, de är Ford original från 1977. Tog lös fläkten och kontrollerade, jovisst snurrar den åt fel håll, tro tjutton att det blåser lite trots att fläkten dånar som en orkan. Kapade kablarna och lödde ihop dem polvänt, jag ville inte förstöra orginalkontakten eller riva upp bilens orginal kabelhärva. Satte tillbaks fläkten och provade igen. Jisses vilken skillnad, nu blåser det storm inne i bilen med fläkten på fullt. Jag kan inte undgå att fundera hur många år bilen gått med en fläkt som snurrat åt fel håll, att döma av bilens orörda kabelstammar så verkar det som om detta fel begåtts redan på fabriken 1977.

Nu när det funkade som det skulle passade jag på att mäta upp hur mycket ström värmeelemnten tar. Visserligen blir det lite felvisande i garaget där det var 17 grader vid mättillfället. PTC-element suger fler ampere ju mer man kyler dem med kall luft från fläkten. Nåja, lite siffror blev det i alla fall. I apparatlådan med SSR relät så har jag dessutom satt en tre-läges omkopplare, där jag kan välja hur många element jag vill ha inkopplat. Nedan följer strömförbukningen vid de olika lägena och vid olika fläkthastighet. Vid testet så hade jag 254 volt i batteripacken.

Ett element:

Fläkt Ampere Watt
1 3,4A 830W
2 4,2A 1070W
3 4,8A 1220W

Två element:
1 6,3A 1600W
2 7,5A 1900W
3 8,4A 2130W

Tre element:
1 9,4A 2390W
2 11,5A 2920W
3 12,7A 3220W

Drar jag ned effekt-reglaget till noll så blir det bara några hundradels ampere. Har också provat att ge ström till ett PTC-element liggandes på en träskiva, alltså ingen fläkt som kyler det. Det blev så varmt att träplankan började lukta varmt, men inte så varmt att det blev brännmärken i träet eller att elemtets isolerande hölje smälte (det tål nog många gånger mer än elementet kan ge). I detta sas. överhettade läge drog elementet på 1700W bara 0,2A, alltså ca 50W. Det är alltså ingen större fara på taket om elementen får full effekt utan att fläkten går, så länge allt runt omkring dem är temperatur tåligt, vilket allting är i mitt värmepaket. Men jag skall nog ändock ordna en funktion så att fläkten åtminstone går på lågfart så fort värmen slås på.

Som sagt, vid kallare luft än mina 17 grader i garaget så kommer elementen att ge en högre effekt, skulle tro drygt 4000W med alla tre inkopplade i vintertemperaturer. Redan med två så upplevde jag att värmen kändes helt okej, skulle tro att det tredje endast behövs vid extrem kyla. Detta innebär också att med värmen på full effekt så blir aktionsradien i landvägsfart kapad med ungefär en tredjedel, dock lär man inte behöva drygt 4000W konstant, bara en kortare period för uppvärmining.

steelneck Tisdag 19 Augusti 2014 - 01:53 am | | Elbil
Used tags: ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.