Växellåda anpassas

Powerglide möter Kostov K11

Nu sitter Powerglide-lådan ihop med motorn. Lite bilder på "processen"..

Det kändes lite vågat att sätta tigersågen i sprängkåpan på en nyinköpt växellåda, men det behövdes för att få ihop det på ett bra sätt så att det passar i bilen. Jag blev lite förvånad hur lätt det var att såga bort kåpan, fantastiskt att de håller egentligen, materialet är tunt bara sådär 3mm aluminium.

Powerglide

Utan sprängkåpan ser man verkligen hur liten och nätt en Powerglide är, trots att den kan hantera mycket grova motorer i väldigt stora bilar. Här syns också navet och axeln som eliminerar momentomvandlaren. Jag fick Coan Racing som jag köpte lådan ifrån att borra och gänga en tryckport i lådans hydraulpump. Rakt nedanför ingående pumpaxel sitter porten, på bild sitter en gängplugg i hålet där jag kommer att montera ett rör som går till min elektriska pump.

Powerglide

Här hade jag påbörjat min nya mindre sprängkåpa.

Motor och växellåda ihopmonterat och på väg in i bilen.

Jag passade också på att göra en bättre koppling mellan elmotorn och bilens 12V generator som förser det normala 12V-systemet med ström. På denna koppling svetsade jag även dit förhöjningar som kraftelektronikens induktiva varvtalssensor känner av. Känns betydligt mer robust än min tidigare lösning med bara två bultskallar som givaren läste av.

Nedan en bild på min externa pump som förser växellådan med hydraultryck även när elmotorn står still. Det är denna jag har att tacka för att jag kunde köra in bilen i garaget när den förra växellådans hydraulpump hvererade.

När tändningen är på och bilen står still så går pumpen och möjliggör att växellådan har hydraultryck så att den kan lägga i en växel. När man börjar gasa så rör sig bilen direkt och när motorn driver bilen så drivs även växellådans interna hydraulpump, när denna pump fått upp trycket till sådär 4 bar så slår elpumpen av och saktar man ned och stannar så går elpumpen igång igen så fort trycket går under 4 bar.

steelneck Onsdag 29 Oktober 2014 - 09:35 am | | Elbil

fyra kommentarer

apachebalou

Kul att det går framåt! Att 3mm räcker måste väl bero på att sprängkåpans diameter (räknat från axeln, centrum på vridmomentet) är ganska stor, så dom lokala skjuvkrafterna blir små. Men coolt ändå.

Jag är lite nyfiken på resonemanget bakom att använda en generator monterat på Kostoven till 12 V. Vore inte en DC-DC transformator från den stora batteribanken vara mer effektiv? Eller är effektförlusten av generatorn försumbar?

apachebalou, - 29-10-’14 12:49
steelneck

De största krafterna för sprängkåpan är nog inte vridmomentet, snarare motorns och växellådans vikt när man kör över en gropig väg. Fast iofs. så kan det momentant uppstå långt mer vridmoment än normalt vid tex. en håd växling och du har ju helt rätt i att styrkan ökar med diametern, men sprängkåpan har ju inte samma diameter hela vägen..

I en tidigare postning har jag skrivit om mitt resonemang kring generatorn:
http://www.steelneck.eu/2014-04-17/mock-..

Kortfattat har det med driftsäkerhet, kostnad, isolationsproblem och RF-störningar att göra. Det finns egentligen ingen DC/DC omvandlare som passar min packspänning som är gjord för att klara miljön under huven på en bil. På http://www.diyelectriccar.com finns också många diskussioner där folk har stora problem med sina ofta väldigt dyra omvandlare. Jämför med en generator, den kostar nästan ingenting (kommer ju med bilen man bygger om), finns begagnat i drivor, väl beprövad teknik som tål allt under huven på en bil och de håller lätt i 20 år eller mer! Men visst, rent energimässigt så bör en DC/DC omvandlare vara strået vassare.

steelneck, - 29-10-’14 14:15
apachebalou

Ah missade det tidigare inlägget, har inte läst allt i detalj. Ja håller med, allt är ju redan förberett för generator! Har du tänkt byta 12V-batteriet till ett mycket mindre än normalstorlek? Du kommer jag aldrig ha några höga strömkrav nu… fast det är ju också en fråga om tillgänlighet!

apachebalou, - 30-10-’14 10:53
steelneck

Jag har satt dit ett 12V litiumbatteri på 40Ah. Det är nog egentligen överkurs mycket, för med litiumbatterier kan man ju verkligen använda nästan alla amperetimmar utan att spänningen sjunker nämvärt. Egentligen skulle man kunna klara sig med bara ett stort 12V batteri som laddas när drivpacken laddas, det skulle räcka i alla normala fall, men ibland kan ju något inträffa så att 12V batteriet behöver ha gott om ström även om bilen i övrigt börjar vara utan, t ex. om bilen måste stå parkerad med varningsblinkers.

steelneck, - 30-10-’14 15:55
(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.