Rullar igen

Nya prov och prövningar

Nu rullar bilen igen och jag har kunnat göra lite "vintertester".

Den nya växellådan verkar fungera bra, kändes som om jag hamnat ganska rätt beträffande varvtal på lågväxeln. I stadstrafik kommer jag inte att behöva växla alls, lågväxeln fungerar fint upp till ca. 70 kmh. Det blev tyvärr lite små vibrationer i kardanstången jag tillverkade, men inte värre än att det går att balansera bort.

Vid provtillfället var det -15 grader ute, så nu fick jag första tillfället att se hur saker fungerar i kyla. Ganska snabbt blev jag utan vakuum till bromsservot och det verkar inte bättre än att vakuum-givaren inte tålde minusgrader. Nu går ju bilen att köra i alla fall, men bromsarna blir lite tungtrampade, vilket iofs. inte är något större problem på halkiga vintervägar när det ändå inte går att bromsa så hårt förrän hjulen släpper, men det måste givetvis fixas. Väntar nu på en ny givare av annat märke.

Andra småproblem som dök upp var att trågpackningen till växellådan läcker lite och samma sak med en koppling till den elektriska hydraulpumpen. Ett annat problem som jag borde upptäckt i garaget var att när jag drar handbromsen så tar den i hastighetsgivaren som läser av kardanstångens varvtal. Inget stort problem att flytta denna någon cm, men innebär en del pyssel.

Har nu också hunnit testa kupévärmen. I värmepaketet har jag 3 st PTC-element installerade och vid provtillfället var bara två inkopplade. Dessa två element drar tillsammans ca. 2500W, detta räcker precis för att just hålla värmen. Skall bilen värmas upp från kall så kommer alla tre att behövas, vilket kommer att dra ca. 4500W. Bilens räckvidd kapas alltså med ungefär en tredjedel när det är kallt ute, vilket är ungefär vad jag räknat med, men det återstår att se rent praktiskt framöver. Skall bli mycket intressant att testa bilen senare i vinter när det blir riktiga köldknäppar nedåt -30.

steelneck | Lördag 15 November 2014 - 4:56 pm | | Elbil | Två kommentarer

Ny låda på plats

Kardanstång tillverkas

Nu är den nya powerglide växellådan på plats i bilen. Har tillverkat ett stag till växelspaken, vilket innebar en hel del pyssel eftersom det var trångt. Har nu börjat tillveka en ny kardanstång mellan det mycket grova Cheva 1350 knutkorset fram och Fordens orginal bak. Det blir en hel kardanstång utan stödlager eftersom den blir ganska kort, inte ens 80 centimeter.

Kardanstång

På bild ligger den nya halvfärdiga kardanstången bredvid den gamla kortade som tidigare satt i bilen.

steelneck | Söndag 09 November 2014 - 1:18 pm | | Elbil | Inga kommentarer