Rullar igen

Nya prov och prövningar

Nu rullar bilen igen och jag har kunnat göra lite "vintertester".

Den nya växellådan verkar fungera bra, kändes som om jag hamnat ganska rätt beträffande varvtal på lågväxeln. I stadstrafik kommer jag inte att behöva växla alls, lågväxeln fungerar fint upp till ca. 70 kmh. Det blev tyvärr lite små vibrationer i kardanstången jag tillverkade, men inte värre än att det går att balansera bort.

Vid provtillfället var det -15 grader ute, så nu fick jag första tillfället att se hur saker fungerar i kyla. Ganska snabbt blev jag utan vakuum till bromsservot och det verkar inte bättre än att vakuum-givaren inte tålde minusgrader. Nu går ju bilen att köra i alla fall, men bromsarna blir lite tungtrampade, vilket iofs. inte är något större problem på halkiga vintervägar när det ändå inte går att bromsa så hårt förrän hjulen släpper, men det måste givetvis fixas. Väntar nu på en ny givare av annat märke.

Andra småproblem som dök upp var att trågpackningen till växellådan läcker lite och samma sak med en koppling till den elektriska hydraulpumpen. Ett annat problem som jag borde upptäckt i garaget var att när jag drar handbromsen så tar den i hastighetsgivaren som läser av kardanstångens varvtal. Inget stort problem att flytta denna någon cm, men innebär en del pyssel.

Har nu också hunnit testa kupévärmen. I värmepaketet har jag 3 st PTC-element installerade och vid provtillfället var bara två inkopplade. Dessa två element drar tillsammans ca. 2500W, detta räcker precis för att just hålla värmen. Skall bilen värmas upp från kall så kommer alla tre att behövas, vilket kommer att dra ca. 4500W. Bilens räckvidd kapas alltså med ungefär en tredjedel när det är kallt ute, vilket är ungefär vad jag räknat med, men det återstår att se rent praktiskt framöver. Skall bli mycket intressant att testa bilen senare i vinter när det blir riktiga köldknäppar nedåt -30.

steelneck Lördag 15 November 2014 - 4:56 pm | | Elbil

två kommentarer

apachebalou

Hur går det?

Och övervägde du att använda en dieselvärmare i stället för elvärme, eller du är kosher med eldrift? Annars borde förbränning som teknik för energiomvandling vara lämpligt väl? Jag tänker mig att verkningsgraden borde vara hög.

apachebalou, - 08-01-’15 08:18
steelneck

Oj, ursäkta sent svar. Har haft mycket annat att stå i.

Elbilsprojektet har fått stå ett tag nu, därför inga uppdateringar här på bloggen. Ja, jag har övervägt dieselvärmare och har inte släppt tanken. Det kan bli både el och dieselvärme. Men något man bör komma ihåg är att detta i första hand är en hobby-bil, inte en bruksbil, så det är inte sådär jätteviktigt att få ut maximal räckvidd.

steelneck, - 14-01-’15 17:09
(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.