Mock up
Provmontering och generator
Har hållit på med att modifiera fästena för växellådan. Måtta för motorfästen, batterilådor och Generator. Mer om det där med generator längre ned.
Jag blev tvungen att tillverka en motoratrapp av trä och papp, detta pga. sas. logistiska problem. Jag har inte fått hem aluminiumstycket som skall bli adapterplattan ännu. Helst hade jag velat göra detta sas. på riktigt., mycket för att få rätt vikt på gummikuddarna. Men det går det här också, får bara tänka på att ta till lite på marginalerna med tanke på att gummikuddarna är tämligen obelastade.
Växellådan är tillbakaflyttad 18 cm, detta för att motorn skall få plats bakom framvagnsbalken. Detta har jag gjort av flera anledningar. Det ger mer utrymme i motorrummet, det bidrar till en bättre viktfördelning där mer av vikten hamnar både mer centralt i bilen och lägre, men framförallt innebär det att jag på ett enkelt sätt kan bibehålla en vettig vinkel mellan motor/växellåda och pinjongaxeln i bilens bakaxel. För kardanstångens skull bör dessa vara nära paralella, inom någon grad, annars uppstår lätt vibrationer.
Diametern på elmotorn är 27cm och hade jag valt att montera motorn längre fram, ovanför framvagnsbalken, då hade jag varit tvungen att höja delar av kardantunneln för att få en vettig vinkel, det hade varit både besvärligt och en betydligt sämre lösning. Lyckligtvis så har Granadorna en ganska rymlig kardantunnel, troligen blev det så en gång i tiden eftersom de första två årsmodellerna (72,73) med automatlåda hade den större amerikanska Ford C4 lådan, fabriken som byggde de senare C3-lådorna (som jag har) stod inte produktionsklar förrän sent 1973.
Nu kan jag börja tillverka motorfästen och de främre batterilådorna. Framtill på motorn kommer det också att tillverkas en konsoll för generatorfäste, delvis kommer denna konsoll att bli ganska kraftig, detta eftersom den också kommer att ha en "fail safe" funktion genom att motorn inte längre har en grov balk under sig. Säg att motorfästena skulle haverera.. motorn får under inga omständigher trilla ned i backen även om båda fästena skulle gå tvärt av. Med konsollen på plats så kommer motorn bara att vila på framvagnsbalken.
Generator.
Nu kanske någon undrar, vaddå generator?? Jo det är så att bilen givetvis måste ha kvar sitt 12v system till allt det normala bilelektriska, dessutom drivs delar av motorstyrningen på 12V och skulle inte starta utan. Till detta behövs ett 12V batteri också, precis som vanligt.
Det finns visserligen en uppsjö olika DC/DC omvandlare som kan ta batteripackens 250V ned till 12V. Men jag har inte hittat en enda som duger för bilbruk, det är halvöppna saker med luftströmning genom apparatlådan. Prylar som nog egentligen är gjorda för arbetsbänken i en elverksad och defenitivt inte för montering under huven på en bil, knappast bagaget heller eftersom det ofta är tämligen fuktigt där bak. Jag skulle inte montera ens elektronik med endast 12V i sådana lådor under huven på en bil, en DC/DC omvandlare har ju dessutom spänningen från hela batteripacken på ingångssidan. Saker under huven på en bil skall tåla värme, kyla, smuts, kemikalier och tom. högtryckstvätt. Tänk er skitstormen under huven när man hamnar bakom en långtrade i salt-snö-slask... Mycket riktigt så är också DC/DC omvandlaren en sån där sak som många fått problem med.
Konstruktören bakom Evnetics Soliton motorstyrning, är dock på gång med att konstruera en DC/DC omvandlare som från grunden byggs för bilbruk, med tät apparatlåda och vettiga prestanda. Han gjorde en postning på DIY-Electriccar för att få feedback och som en koll på intresset. Tyvärr ligger nog en färdig produkt en bit in i framtiden, därför valde jag lösningen med en vanlig bilgenerator som drivs av den stora elmotorn för att förse bilen med 12V. En normal generator är en mycket beprövad sak, extremt god driftsäkerhet och tål allt som de normalt utsätts för under motorhuven, dessutom är det en billig lösning där begagnade delar finns i drivor. Men rent byggmässigt är det förstås lite krångligt, hade varit betydligt enklare med en DC/DC omvandlare på sådär 40A.
Inga kommentarer