Bromsar

Byråkratiskt bromskrångel

Jag planerar att behålla orginalbromsarna. Initialt hade jag en tanke om att bygga om bromsarna, exempelvis montera skivbromsar från Ford Scorpio, men när jag diskuterade saken med en person som sysslat med fordar sedan "hedenhös" så tittade han frågande på mig och sade -Men varför då?? Det där är stadiga saker som normalt funkar jättebra. Jag svarade då att saken snarare hade med besikningsbyråkrati att göra än med bromsarna i sig.

Granadan må ha trumbromsar bak, men det är defenitivt inga klena grejjor. Som min vän sa, kolla bara på olika mindre transportbilar, pickuper och liknande, de lite äldre har trumbromsar av liknande dimensioner och det är ändå bilar som har totalvikter på sisådär 2,5-2,8 ton och får i regel dessutom dra väldigt stora släpvagnar förutsatt att man har körkort till det. Framtill har min Granada solida skivor, de större och 200Kg tyngre Ghia modellerna hade visserligen ventilerade skivor, dock med samma diameter och i grunden samma bromsok. Oken hade bara fått ett mellanlägg så att de greppade över en lite tjockare skiva. De ventilerade skivorna drogs dessutom med vissa problem, som att de lättare blev skeva, kunde få sprickor och ibland obalans. Jag bedömer alltså att min Granada redan har ett tämligen robust bromssystem som defenitivt räcker till. Jag kommer ju inte heller att öka bilens fartresurser, i stora drag. Accelerationen i låg fart kommer att bli kvickare, medan toppfarten kommer att minska. Inte heller vikt eller viktfördelning kommer att förändras i någon större grad och viktfördelningen förändras bara drygt 1%.

Men då var det det där om besiktningsbyråkrati. Det finns exempel på folk som gjort elbilskonvertering och kunnat göra en enkel reg-besikning som "ändrat fordon", de har väl haft tur att träffa på en besikningsman som sett sig kompetent nog att göra bedömningen. De flesta har blivit tvugna att gå via SFRO, alltså Sveriges Fordonsbyggares Riks Organisation. SFRO skall normalt inte hålla på med att bedöma enklare ombyggnationer, organisationen kom till för att möjliggöra rena hembyggen, amatörbyggda fordon.

Reglerna har då av en del folk tolkats så att bilen måste byggas om mer än vad som egentligen är nödvändigt bara för att kvala in för SFRO-besiktning, en rätt korkad konsekvens, för folket på bilprovningen är oftast verkligt kompetenta, dock kanske något ovana beträffande bilar som byggts om till eldrift. Då har somliga valt att modifiera bromsarna på sin bil, tyvärr kan man nog ibland misstänka att de egentligen inte förbättrat bilen.. Orginalbromsar är oftast väldigt beprövade saker i kombination med resten av bilen som på gamla bilar genom många drift-år faktiskt bevisat sin duglighet, detta då under förutsättning att bilens vikt, viktbalans och fartresurser inte förändrats alltför mycket.

I mitt tidigaste planeringsstadie var jag i kontakt med bilprovningen, först lokalt och sedan med en besiktningsingenjör mer centralt. Ett av beskeden jag fick var, i konsekvens, att om vaccum till bromsservot inte kommer från en förbränningsmotor så kräver bilprovningen bromsintyg.

"Om elektriskt driven vakuumpump ersätter motorns vakuum, krävs nytt bromsintyg."

Något annat än el att driva en vavcuumpump med finns inte i en elbil, och något bromsintyg för en snart 40 år gammal bil, som dessutom är ombyggd, går givetvis inte att få. Hade jag exempelvis monterat en dieselmotor med tillhörande vacuumpump, då hade det inte varit några problem och min lokale inspektör hade kunnat registrera som "ändrat fordon", men om jag låter en elmotor driva samma vacuumpump, då anses plötsligt bromssystemet så ombyggt att bilprovningen inte längre är kompetent att göra bedömningen. Alltså måste således SFRO kopplas in och bilen besiktias som "ombyggt fordon" inte bara ändrat, för SFRO anses som kompetenta att göra bedömningar gällande större ombyggnationer där inga tillverkarintyg finns.

Summan av detta är att jag rimligen inte behöver bygga om bromsarna, bilprovningen anser ju redan att de är ombyggda när bilen blir eldriven. När då bilen fått både ombyggt drivsystem och "ombyggt" bromssystem, då är det SFRO som bedömer bilen som "ombyggt fordon" och bilprovningen bara den mer formella besikningen som de anser sig kompetenta för.

Någon med praktisk erfarenhet av detta är mer än välkommen att kommentera och dela med sig av just sina erfarenheter kring detta.

steelneck Lördag 22 Mars 2014 - 12:51 pm | | Elbil

tre kommentarer

Janne

Kul bygge! Funderar lite löst på att ge mig på något liknande. Har du pratat med SFRO om din teori angående besiktning? Har också läst om andra som bytt fungerande bromsar bara för att få en hembyggd elbil godkänd.

Janne, (Webbadress) - 13-04-’14 22:02
steelneck

Ja, jag har pratat med SFRO och det jag skrev här är vad jag kom fram till efter kontakterna med både dem och bilprovningen. Det är när det gäller nyare bilar som det blir tvunget med en större ombyggnation, vare sig det behövs eller ej, detta för att komma runt “helbilsgodkännandet” som gäller för 1998-års modell och senare.

På en äldre bil borde det gå att besiktiga som “ändrat fordon” utan att koppla in SFRO, det finns också några exempel på folk som besiktigat elkonverteringar så. Men i de fallen handlar det om att de träffat på en besiktningsman som känt sig morsk nog att göra bedömningen. Men i stora drag handlar det om att sådana här ombyggnationer är så ovanliga att erfarenhet saknas och då slår bilprovningen ifrån sig bedömningsansvaret och hänvisar till SFRO, åtminstone officiellt. Inofficiellt kan man dock ha tur och träffa på en besiktningsman som törs bedöma själv.

steelneck, - 14-04-’14 01:42
Janne

Ok, man måste ha tur med besiktningmannen. Som vanligt således. Lycka till med bygget jag följer det med stort intresse.

Janne, (Webbadress) - 14-04-’14 16:49
(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.