Kabeldragning

Batterikablar

Har börjat tillverka batterikablar och montera dem i bilen.

Motorkontrollern är bara lagd på ungefär den plats den kommer att ha när allt är färdigt.

Kablarna mellan de bakre och främre batterilådorna är dragna sida vid sida längs med kardantunneln. Det är viktigt att batterikablarna ligger sida vid sida. Det är likström, plus och minus, där kablarna konstant får varsitt positivt och negativt magnetfält omkring sig, men när de ligger tillsammans så tar magnetfälten till stor del ut varandra istället för att påverka allt annat runt omkring. Precis så där som i grundskolans fysik när man åskådliggjorde magnetfält med järnpulver på ett papper.

Motorkontrollern däremot arbetar med en frekvens och motorns lindningar ger induktionsspänningar med varvtalet (precis som en generator), som därmed orsakar radistörningar. Därför bör man ha skärmade ledningar till motorstyrningen som dämpar RF-störningar. Runt kablarna närmast controllern kommer jag också att montera magnet-avstörningar, dessa ingår i det av Tyska Tüv certifierade EMC-paket som Rebbl.nl säljer som får motorstyrningen att uppfylla EUs regelverk om elekromagnetiska störningar.

Jag har inte tänkt att göra hål med genomföringar i batterilådorna, istället låter jag kablarna gå över kanten som på bild och gör sedan ett urtag i lådornas lock. Rent funktionsmässigt behövs det inga lock över lådorna, precis som med bilars normala 12V-batteri. Locken över lådorna har mer med elsäkerhet att göra, det kommer också att monteras brytare som via huvudkontaktorn bryter batterikretsen om någon av lådorna öppnas.

steelneck Tisdag 27 Maj 2014 - 09:29 am | | Elbil

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.