Justera växling

Modifierad vacuumregulator

Med en förbränningsmotor vill man att växellådan skall växla upp tidigt vid låg belastning, så att motorvavet håller sig lågt och tvärt om vid hög belastning. Förbränningsmotorn går ju billigast på ganska låga varv men har sitt bästa vridmoment på lite högre och maxeffekten på ännu högre. På gamla automatlådor löstes detta med kickdown-vajer som kände av gaspedalens läge, eller med en vacuummodulator som kände av undertrycket i motors insugsrör, vissa automatlådor hade både och. Fords C3-låda som jag har använder båda. I huvudsak är det vacuummodulatorn som sköter om på vilka varvtal lådan skall växla, medan kickdown modulatorn fixar så att nedväxlingar sker hårdare och på högre varvtal än annars.

En elmotor är inte som en förbänningsmotor, den kan ge fullt vridmoment redan från noll, dessutom går den effektivast på höga varvtal, även vid låg belastning. Det här rimmar illa med hur automatlådan normalt växlar. Idealet här är istället att alltid växla upp och ned på samma varvtal oberoende av belastning. För att lösa detta kopplar jag inte in någon kickdown-vajer till gaspedalen och bygger istället en fast justering av reglaget på lådan. Något vacuum som varierar med belastning finns ju inte heller, därför har jag modifierat lådans lilla vacuumklocka med en fast justering.

Det jag gjort är att jag öppnade vacuumklockan, det går fint att vika upp plåtpressningen med en skruvmejsel. Inuti finns en fjäder som trycker på ett membran som i sin tur trycker på en liten stång som går in till lådans ventilhus. Suger man tillräcklickligt hårt så drar membranet ihop fjädern och lättar trycket på stången.Jag borrade hål i vacuumklockans hus, satte in en M4 skruv med en nylock-mutter och svetsade på en bricka i den andra änden som hamnar inuti klockan, så att fjädern kan dras ihop med skruven. Nu kan jag alltså justera vacuumklockan med den lilla muttern på utsidan.

Justerbar vacummodulator


Skall bli intressant att se hur väl detta funkar i praktiken, det som kan röra till det är att vacuummodulatorn inte bara justerar varvtal, utan även hårdheten i växlingarna. Det bör dock fungera hyggligt, i värsta fall får jag läsa på lite och göra något hittepå inuti ventilhuset.

steelneck Måndag 05 Maj 2014 - 02:51 am | | Elbil
Used tags: ,

Inga kommentarer

(optional field)
(optional field)
Svara på frågan med en siffra.
Komma ihåg personlig information?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.